Delima penawar pelbagai penyakit..Anugerah buah dari syurga

Jus Delima Giffarine



Khasiat delima






Sebelum ni, saya cuma tau delima ni boleh kuruskan badan walaupun sampai laa ni saya tak kurus-kurus pun...rupanya banyak betul khasiat delima..


  1. Kulit delima mengandungi asid tannin yang amat berkesan untuk menghapuskan masalah cacing di kalangan kanak-kanak.
  2. Delima turut mengandungi zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, magnesium, vitamin A dan vitamin C
  3. Zat besi di dalam delima unsur penting dalam pembentukan darah merah.
  4. Delima mengandungi antioksidan yang berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung
  5. Delima dapat memusnahkan sel kanser kanser payu dara dan menghalang sel kanser payu dara membentuk.
  6. Pengambilan delima dapat menghalang pembentukan plak daripada terkumpul dalam salur darah arteri, mengurangkan tahap kolestrol jahat dan meningkatkan tahap kolestrol baik.
  7. Delima boleh menurunkan tahap sistolik hingga 5 peratus
  8. Delima dapat mencegah dan melambatkan nyanyuk.
  9. Delima dapat menghalang plak gigi, mencegah kemerosotan rawan dan menghalang radang sendi
  10. Delima boleh memperbaiki usus dan menguatkannya, membersihkan bahagian dalam tekak serta masalah batuk.
  11. Delima berkesan meredakan cirit birit,bengkak usus dan najis berdarah
  12. Delima boleh mencegah muntah-muntah, ubat kumur untuk masalah pernafasan berbau.
  13. Delima dapat mengatasi masalah buasir kerana bairnya dapat bertindak sebgaii astringen.
  14. Delima boleh mengatasi masalah kemandulan.

Banyak kan, khasiat delima ni..semuanya membantu kesihatan kita..



Buah Delima dan Rawatan Kanser Khususnya Kanser Payudara : Satu Harapan Baru,

Ketua Penyelidik dari Beckman Research Institute of City of Hope, Amerika Syarikat Profesor Dr. Shiuan Chen telah membuat satu kejutan penemuan baru dunia sains mengenai buah delima. Buah delima didapati menganduni penghambat enzim (Enzyme Inhibitor), sekaligus menjadikan ia berfungsi melemahkan kanser payudaya dengan membataskan perkembangan estrogen.

Hasil eksperimen makmal menunjukkan bahwa delima (pomegranate) mengandung sebatian kimia yang mampu mengurangi risiko terbentuknya hormon yang menyebabkan kanser payudara disamping dapat mengelakkan risoko jantung.

Delima yang rasanya segar dan manis ini mengandung fitokimia dan tinggi kandungan polifenol antioksidan. Jika seorang wanita sudah tidak lagi memproduksi hormon estrogen, maka risiko kanser payudara akan menurun iaini sama dengan yang disebabkan oleh kandungan fitokimia yang diperolehi melalui pemakanan delima.

Walaubagaimana pun para penyelidik belum dapat memastikan jumlah dos yang efektif untuk mencegah kanser payudara kerana sebatian kimia yang berasal dari makanan tidak mudah diserap oleh tubuh manusia.

Namun, para ahli mengatakan meminun jus dari sari buah delima adalah amat baik, apalagi kandungan antioksidan dalam satu gelas delima lebih banyak dibanding dengan satu gelas teh hijau atau jus oren.

Inilah kebesaran Allah. Setiap penyakit ada ubatnya iaini akan ada elemen yang membawa kesembuhan kepadanya kecuali MATI. Antara tumbuhan lain yang mempunyai fungsi yang sama seperti buah delima sebagai penghambar enzim adalah cendawan. Kumpulan penyelidik Dr. Shiuan juga mengkaji kemungkinan rawatan kanser payudara dengan menggunakan ekstrak bahan dari cendawan selain buah delima! Saya amat pasti dengan meruqyah ekstrak buah delima atau cendawan akan menambahkan lagi kemujarapan bahan-bahan tabii kurniaan Allah SWT ini....

Sejuta Khasiat Delima

Delima digelar ‘superfruit’ mengandungi antioksidan yang unggul diterajui oleh asid ellagik yang berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau system kardiovaskular. Buahnya bulat hampir sebesar limau. Berkulit keras, merah kecoklatan atau agak ungu.Isi buahnya terdiri dari butiran-butiran merah seperti kristal. Rasanya manis-manis segar.

RAHSIA PENCIPTAAN BUAH DELIMA
Di dalam Al-Quran disebut tiga tempat tentang buah delima. Pertama Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:”Dan Dia yang menurunkan air(hujan) dari langit kemudian kami mengeluarkan dari air(hujan) itu segala macam tumbuh-tumbuhan, kemudian Kami keluarkan sebahagian daripadanya dedaunan yang hijau(sayur mayur) dan Kami keluarkan pada sebahagian daripadanya biji-bijian yang bersusun dan Kami jadikan pula daripadanya pokok kurma yang mayangnya ada segerombolan buah kurma yang dekat untuk ambil, dan daripadanya pula Kami keluarkan kebun-kebun anggur, zaitun dan delima yang sebahagiannya mempunyai kemiripan daunnya, tetapi rasa buah yang satu berbeza dengan yang lain. Lihatlah buah-buahnya ketika sedang berbuah dan ketika telah ranum.Sesungguhnya di dalam hal itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Kami bagi orang-orang beriman.”(Al-An’am:99)

Kedua Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:”Dan Dialah yang menjadikan kebun-kebun yang bersusun dan kebun-kebun yang tidak bersusun, pokok kurma, tanaman-tanaman yang berlainan rasanya, pokok zaitun dan pokok delima yang serupa atau yang tidak serupa. Makanlah buahnya jika telah berbuah dan bayarlah zakatnya di hari kalian memetiknya. Dan janganlah kalian melampaui batas, sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.: (Al-An’am:141)

Dan ketiga Allah S.W.T. berfirman:” Di dalam kedua syurga itu terdapat mata air yang memancar keras terus-menerus. Maka tanda-tanda kekuasaan Tuhan kalian yang mana lagi yang akan kalian dustakan?Di dalam kedua syurga itu terdapat buah-buahan, pokok kurma dan pokok delima.”( Al-Rahman:66-68)

Imam Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sbagai tanda kehebatan Allah S.W.T. dimana ia terbentuk seperti katung-katung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipis yang kelihatan seperti bukit. Kemasan yang tersusun rapi biji buah delima seakan disusun oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut.Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan yang tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dari sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit kerras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

ASAL BUAH DELIMA
Delima berasal dari Negara Iran dikenali sebagai Punica Granatumdalam istilah botani, juga boleh didapati di India, Afghanistan dan Syria. Di zaman Nabi Musa a.s. lagi, buah delima yang bermutu di tanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah.Bagi agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi simbol kesuburan, rezeki yzng melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati. Dalam agama Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat didalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda-tanda kekuasaanNya.

KANDUNGAN YANG TERDAPAT DALAM BUAH DELIMA
Dari sudut pemakanan, buah delima kaya dengan sodium dan mengandungi unsur-unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin,niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya.Buah delima disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah-buahan.

Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru-paru kerana ia dapat melegakan batuk. Sepertimana sabda Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu’aim yang bermaksud “Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman”.

Jus buah delima dapat memberikan zat kepada badan serta menyegarkan badan dan ianya dapat dihadamkan dengan cepat kerana ianya bersifat ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Ianya juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit-birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis.Buah delima juga dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itu ia dapat menghilangkan keletihan.Bahagian kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal beberapa jenis cacing seperti cacing pita yang
mendiami perut manusia. Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang manis, manfaat dari rasa pahit tersebut dapat menghapuskan cacing pita dalam perut manusia.Kulitnya yang tebal pula betanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat disimpan dengan mutu yang baik.

KEBAIKAN DAN KHASIAT BUAH DELIMA



-Rawatan kanser khususnya kanser payudara serta semua jenis ketumbuhan.
- Merupakan penambah tenaga batin – ‘viagra’ bagi suami isteri.
-‘Perapat’ bagi isteri dan menyuburkan rahim. Bagus untuk pasangan yang ingin  mendapatkan anak.
- Kecantikan dalaman dan luaran (bentuk badan) bagi wanita..
-Sesuai untuk mencairkan kahak dan selsema. Rawatan hebat untuk pesakit demam.
-Sesuai untuk ibu mengandung bagi menjamin janin yang sihat, cantik dan normal tumbesarannya.
-Mencerdikkan minda dan menguatkan memori.
Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
Menyingkirkan lemak berlebihan
Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
Mencegah rasa mual
Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
Mencantikkan kulit muka
Membantu memulihkan pesakit kencing manis
Berupaya menghapuskan kahak
Memberi tenaga dan mencegah keletihan
Mencegah angin ahmar bagi warga emas
Meningkatkan peredaran darah
Mencegah dan merawat kanser
Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
Membantu mengurangkan batuk dan lelah
Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous


Adakah apa yang anda makan adalah kesihatan untuk hari esok?Berminat mendapatkan jus delima atau menjadi pengedar di tempat anda,hubungi 013-301565/010-8967343/019-9464607

Jaga Makanan Untuk Kesihatan Jantung

Minum jus Delima untuk bersih arteri tersumbat

Jantung, otot sebesar penumbuk, merupakan organ yang paling kuat bekerja di dalam tubuh kita. Sepanjang hayat, purata denyutannya kira – kira 2.5 bilion kali tanpa rehat. Pilihan yang kita buat setiap hari dalam kehidupan akan menentukan kemampuan jantung untuk berfungsi sepenuhnya.

Makanan memainkan peranan utma bagi kesihatan jantung. Diet dengan kandungan nutrien yang betul merupakan barisan hadapan pertahanan dalam mencegah penyakit jantung. Malah jika berlaku kerosakan arteri, sesetengah makanan mempunyai nutrien yang berkesan dalam menangguh, malah membalikkan, penyakit jantung.

Ketahuilah kebolehan memulihkan jantung yang ada pada makanan, pelajarilah bagaimana membebaskan jantung daripada penyakit, dapatkan fakta mengenai pemakanan dan penykit jantung yang tidak diberitahu oleh pakar jantung anda serta jalan ke arah kesejahteraan.

Makanan Untuk Membersih Arteri

Sesetengah makanan amat baik untuk membersihkan arteri yang tersumbat dan melancarkan peredaran darah.

Memandangkan aterosklerosis (saluran arteri mengeras) adalah proses penuaan semulajadi, maka memilih makanan yang baik dan teratur serta menjadikannya menu utama baik untuk kesihatan dalam jangka panjang. Malah, kajian mendapati arteri mula membersih dengan sendirinya apabila anda mula makan dengan teratur.

Berikut adalah sebahagian makanan yang melebarkan saluran darah, mengurangkan arteri tersumbat atau membantu membersihkannya.

Jus Delima

Segelas jus delima yang diminum setiap hari boleh membersihkan arteri dan melancarkan pengaliran darah.

Kajian yang dilaporkan dalam Proceedings of The National Academy of Sciences (2005) menunjukkan jus delima boleh mencegah pengerasan arteri dengan mengurangkan kerosakan pada saluran darah, malah membalikkan perkembangan masalah ini.

Dalam kajian ke atas sel manusia yang melapisi saluran darah yang terdedah kepada stres fizikal secara berlebihan, misalnya berlaku kepada tekanan darah tinggi, sel – sel yang dirawat dengan jus delima didapati kurang mengalami kerosakan akibat stres.

Jus itu merangsang penghasilan nitrit oksida, iaitu bahan kimia yang membantu bukaan arteri dan membiarkan darah mengalir.

Ujian ke atas tikus pula mendapati jus delima jelas memperlahankan penebalan arteri yang berkembang akibat kenaikan paras kolestrol.

Menurut penyelidik, kesan jus delima ke atas pengerasan arteri adalah disebabkan oleh kandungan antioksidannya jauh lebih banyak daripada yang terkandung didalam jus – jus lain seperti beri biru, kranberi dan oren.

Antioksidan diketahui boleh melawan radikal bebas di dalam tubuh yang menyumbang kepada penimbunan plak.

Satu artikel yang diterbitkan di dalam American Journal of Cardiologi melaporkan pengaliran darah pesakit yang keras arterinya meningkat 17% selepas meminum jus delima setiap hari. Keperluan yang disarankan bagi kesihatan kardiovaskular yang baik ialah 20 ml (1 ½ sudu besar) jus pekat delima setiap hari.

Jus delima mengurangkan lesi aterosklerosis.

Satu kajian dari Institut Teknologi Technion-Israel menunjukkan proses pengoksidaan kolestrol (penyebab lesi aterosklerosis yang menyempitkan arteri dan menyebabkan penyakit jantung) diperlahankan sehingga 40% apabila subjek yang sihat meminum 2-3 auns jus delima setiap hari selama 2 minggu.

Jus itu juga mengurangkn bendungan LDL, kolesterol “buruk” yang membentuk lesi aterosklerosis selepas pengoksidaan.

“Buah delima terbukti sebagai antioksidan yang paling baik, berbanding tomato, Vitamin E dan bebeapa sumber makanan lain,” kata Profesor Michael Aviram dari Makmal Penyelidikan Lipid, Institut Teknologi Technion-Israel yang mengetuai pasukan tersebut.
Profesor Aviram terkenal di peringkat antarabangsa berhubung kajian mengenai kesan makanan terhadap penyakit jantung.

Beliau percaya, tidak mustahil ramai pesakit kardiovaskular yang berisiko tinggi tidak perlu menjalani pembedahan pintasan jantung dan karotid cuma dengan meminum jus delima.
Dalam kajian awalnya, apabila tikus yang mudah mendapat aterosklerosis diberi jus delima selama 11 minggu, arteri tikus itu hanya mempunyai separuh daripada lesi yang terdapat pada tikus yang tidak diberikan jus tersebut. Ini mengukuhkan lagi bukti bahawa jus delima mampu memperlahan atau mencegah pembentukan lesi dalam manusia.

Dalam kajian berikutnya yang menggunakan arteri manusia, Profesor Aviram menunjukkan ramuan aktif dalam buah delima bukan saja memperlahankan pengoksidan kolesterol tetapi sebenarnya meminimumkan bendungan dan agregasi kolesterol LDL, dua proses tambahan yang membentuk lesi aterosklerosis. Lesi ini berkurang jika kolesterol tidak terbendung, mengalami pengoksidaan dan akhirnya berkumpul.

Apabila subjek berhenti meminum jus delima, kebaikannya cuma bertahan selama sebulan sahaja.

Kajian terbaru Profesor Aviram membabitkan cuma 19 pesakit (5 wanita dan 14 lelaki, berusia antara 65 – 75 tahun) dengan masalah stenosis karotid arteri yang teruk. 10 pesakit dipilih untuk menerima 250ml (8.3 auns) 100% jus delima sehari, sementara 9 pesakit lain diberikan ubat penawar (plasebo).

Selepas setahun, pesakit yang meminum jus delima memperlihatkan peningkatan 9% dalam ketebalan arteri karotid mereka, bermakna arteri mereka menjadi semakin kurang tegar. Pesakit yang meminum jus menunjukkan penurunan ketebalan sehingga 35%.

Perubahan ini mula ketara dengan begitu pantas. Terdapat 13% penurunan cuma dalam tempoh 3 bulan meminum jus.

Selain itu terdapat beberapa kebaikan lain misalnya sementara tekanan darah kumpulan yang mengambil plasebo tidak berubah, tekanan sistolik (nombor atas) mereka yang meminum jus delima naik dari kadar purata 174 kepada 162 mm Hg dalam tempoh sebulan. Malah ia terus turun kepada purata 172 mm Hg menjelang 12 bulan.

Peminum jus juga mempunyai paras darah bagi kolesterol yang teroksida lebih rendah dan lebih banyak antioksidan.

Penemua itu mengesahkan penemuan terdahulu iaitu lesi aterosklerosis dalam tikus berkurang saiznya sebanyak 44% apabila diberikan jus delima