Tuesday, May 21, 2013

KHASIAT BIJI ANGGUR GRAPE C-E PLUS (TABLET EXTRAK BIJI ANGGUR)


Grape Seed Oil mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain. 
Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular di negara beriklim sejuk. Ini kerana ia juga dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan, antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel. 


Apa itu OPC?
 
• OPC's ialah antioksida yang utama dan penting 
• Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif 
• Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C 
• Menghalang dari radikal-radikal bebas yang boleh merosakkan sel. 
Oligomeric Proantho Cyanidin atau OPC merupakanbahan antioksida dan unsur semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur. OPC diklasifikasikan dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid. Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu. Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur. Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna. Kadar dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga 150 mg sehari. 

Kelebihan dan Kebaikan Grape Seed Oil 
• Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia 
• Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu sistem tubuh manusia 
• Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol 
• Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah 
• Pemangkin kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan terhadap serangan penyakit 
• Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda 
• Menghalang pembengkakan dan keradangan 
• Melancarkan perjalanan darah 
• Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir monopous 
• Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan 
• Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu 
• Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan 
• Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan 
• Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan dinding kapilari darah 






Manfaat biji anggur ini telah lama diketahui masyarakat di Eropah. Dahulu, kulit yang sedang bermasalah lazimnya disembuhkan dengan biji anggur yang telah dilumatkan. Menuju era yang lebih modern, biji anggur kemudian diolah menjadi beragam produk misalnya ekstrak biji anggur dan juga minyak biji anggur. Keduanya cukup popular dalam industri kecantikan, kuliner maupun kesihatan. 
 Para peneliti & pengkaji membuktikan bahawa biji nya mengandung sejumlah senyawa penting antara lain Zn atau seng, mangan atau Mn dan sejumlah mineral penting lainnya. Selain itu, biji anggur ini juga diketahui mengandung senyawa lain bernama endungeoned pycnogenol. Ia berperan dalam menguatkan fungsi kolagen dalam tubuh sehingga kulit tetap sehat, pembuluh darah tetap fleksible dan mencegah gejala stroke. 






Selain itu, biji anggur juga diketahui mengandung senyawa anti-oksidan yang tinggi. Karena itu, salah satu manfaat biji anggur ini adalah untuk memelihara kesehatan sel tubuh manusia, membuat awet muda dan lebih kebal terhadap serangan penyakit. Berdasarkan penelitian tokoh bernama Shiuan Chen PhD dari Beckman Research Institute, biji aggur mengandung senyawa tertentu yang bisa menekan aktifitas hormon estrogen yang terlalu berlebihan dan bisa berbuntut pada kanker payudara. Hal ini terkait dengan kandungan grape seed proanthocyanidins/GSPs yang memang diketahui ampuh menghambat kerja estrogen.

Selain hal tersebut di atas, senyawa grape seed proanthocyanidins/GSPs juga terbukti mampu menghalau efek buruk sinar UV yang jika dibiarkan akan memicu zat karsiogenik atau pencetus kanser. .

Biji anggur sudah terkenal sebagai bahan antioksidan dan serat yang tinggi sehingga mampu menjadi sumber energi yang menyegarkan dan mampu mencegah penuaan diri. ditambah dengan vitamin C dan E, disamping kandungan Beta_carotaner dan Selenium menjadikan produk ini lebih berkhasiat. Vitamin C, selain dapat menyihatkan gusi dan mulut (bermanfaat anti sariawan), juga mengandung aktioksidan yang dapat menjaga imunisasi tubuh. Ekstrak biji anggur dapat mengurangkan masalah penyakitkan jantung ischemic dan mampu meningkatkan fungsi jantung.
Menurut penelitian biji buah anggur memiliki kandungan mineral, seng dan mangan yang bermanfaat bagi tubuh. di dalam biji anggur terdapat kandungan endungeoned pycnogenol, yaitu zat penguat kologen yang dapat menjaga kelenturan pembuluh darah kita.  Kelenturan pembuluh darah sangat penting untuk mencegah gejala stroke. Menurut penelitian lainya juga menyimpulkan bahwa di dalam biji buah anggur juga terkandung antioksidan yang bermanfaat untuk menjaga kekebalan tubuh manusia.

Ia juga mampu menghalang pertumbuhan sel kanser dalam badan manusia seperti kanser prostat, kanser payudara dan kanser mulut.Ekstrak biji anggur juga amampu meningkatkan sintesis kolagen pada kulit.
Kelebihan
-Mengurangkan pengumpulan kolestrol pada dinding arteri.
-Mencegah Stenosis dan pembuluh darah dari tersumbat.
-Meningkatkan kekuatan otot jantung.
- meningkatkan daya tahan otot jantung askemia
_mengurangkan kadar denyutan jantung
-mengurangkan kadar kematian akibat penyakit jantung kardiovaskular
-menghalang beberapa sel kanser dalam tubuh manusia seperti kanser perut,kanser prostat dan kanser payudara
-mencegah wabak yang berkaitan dengan mulut seperti sengau hidung dan kanser esofagus bagi kalangan mereka yang gemar  mengunyah daun teh sekali  gus berisiko menghidapi kanser tersebut.
Kajian yang dibuat terhadap satu kelompok besar (lebih 10,000 orang) menunjukkan bahawa amalan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan Beta-carotene, vitaminC dan vitamin E mampu mencegah kanser payudara, kanser paru-paru  dan penyakit jantung ischemic.Antioksifda sermulajadi ini yang terdapat di dalam buah-buahan dan sayuran juga dapat membantu melambatkan proses penuaan.
Ekstrak biji anggur jugamengandungi bioflavonoid yang berganda dan dikenali sebagai Proanthocyanidins atau Oligomer Procyanidolic (PCOs) yang merupakan antioksida yang berpotensi.Antara makanan yang kaya dengan sumber PCOs adalah seperti biji anggur, Blueberry, buah ceri, plum, kekacang dan sayuran.


RM45.20                                                                                                                                     kandungan 30 kapsul